kedd, november 20, 2012

Aki már 40, annak a 40-es jár

Ma az edzés gerincét a 40-es golyók adták, ha már javában benne járok a 40-ben:
  1. SMR + Bemelegítés
  2. Duplagolyós kombó + Húzódzkodás: 2x[@24-@24 + 5], 2x[@32-@32 + 5x(+@16)], ez a felvezetés
  3. Létrák: DuplaMP + Húzódzkodás: 1-2-3-1-2-3-1-2, @40-@40 illetve (+@32), a mai erőrész
  4. Snatch: 10x(percenként 10 ismétlés kézcsere nélkül, a maradék idő pihi)x@40, 90 ismétlés szűk 10 perc alatt
  5. Szeghajlítás: 3x(6x180), 3x(7x200)
  6. SMR
A felvezetésben lévő duplagolyós kombó elemei: 5 dupla swing + 5 dupla clean + 5 dupla MP (természetesen golyóletétel nélküli meló), ez a 15 ismétlés alkotott egy kört, ezután következett az 5 ismétléses húzódzkodás.

A fő rész ismét létra, most a múlt héten is végigvitt két 3-as létra után elkezdtem felépíteni a harmadikat is, remélem a jövő héten be is fejezem. Így összesen 15 duplaMP és 15 húzódzkodás volt.

A második létra 3. fokát filmre vettem (sajnos még mindig egy ősrégi gépünk van). Itt már tetten érhető, hogy kellett koncentrálni keményen, nem is lett a legszebb, de hát az edzés nem csak a szépségről szól: kínlódás nélkül nincs eredmény. Nem is értek a sokszor olvasott „Hagytam a bankban bőven!” szlogennel  mindig egyet: ha valaki minden edzésen p.n.t legyezget, akkor egyáltalán mi a francnak edz!?
Mondjuk maradtam én is aztán harmadik létránál a 2. foknál :-)


A lihegtetős rész most @40-es snatch volt. Percenként 10-et terveztem 10 percen keresztül, de aztán jobbnak láttam a 7. kört végigpihizni :-), így csak 90 ismétlés jött össze. Majd következőleg. Hiába, csak panelöcsi vagyok ehhez a golyóhoz.

Edzés végén hajlítgattam egy kicsit a zoknis módszerrel. A végeredmény:


Holnap szerda.

14 megjegyzés:

Nagy Laci írta...

Jó ez Sanyi,nincs ezzel semmi baj!
Egyébként nekem a 3.nyomásod tetszett a legjobban.Meg az első!
Mennyi most a súlyod?
Kalapácsot lefotózom,aztán elküldöm privátban.

Gratulálok!

Sanyi, a kövérkés gyerek írta...

Ja, bizony a 2. nyomást elkapkodtam, biztos az járt a fejemben, hogy jöhet a 3. :-)
Mentségemre legyen mondva, hogy ez erősen munkafázis, most létráztam másodjára a két @40-nel.

A súlyom továbbra is 105+-1 kg között mozog, azaz ez a két @40-es meló a súlyhoz szinte kötelezően kellene hogy meglegyen... :-(

Névtelen írta...

És ez miért olyan nagy szám? 80kg-ba én 5-öt is belenyomok állva rúddal, amivel ráadásul sokkal nehezebb is nyomni, mint ezekkel a golyókkal!

Sanyi, a tesztgyerek írta...

Sajnos a testsúlyomhoz képest valóban nem nagy szám, de számomra az.

A rudas nyomással jelenleg nem tudom összevetni, ugyanis minimum egy éve nem nyomtam rúddal erőfejlesztési ismétlésszámmal (de amúgy se nagyon, hiszen nem járok terembe).
Bár gyanítom, hogy golyóval nehezebb, már csak stabilizálás miatt is. Mindenesetre most kíváncsi lettem a rudas és a duplagolyós MP viszonyára, a kissé rosszindulatú megjegyzésed ellenére is.

Bajzáth Attila írta...

+Szépen haladsz.
A bankos megjegyzésre. Egyrészt hullámoztatni kell a terhelést. Másrészt egyet értek azzal, hogy erőltetni kell a dolgot egy bizonyos minőségen belül. De mindig erőltetni, azal nem értek egyet.
Rudas nyomás. Most épp készülök a brutalra és ebben van katonai kinyomás gyakorlat csak ülve. Rú
ddal 35 kg-al mennek az ötök. Eme komment hatására -bár edzés után vagyok- megpróbáltam ülve 2x16 kg-ot kinyomni. Sokkalta könnyebb azt kell mondjam. Szóval hümhüm....

Sanyi, a tesztgyerek írta...

Ha már próba, akkor próbáld meg állva is kinyomni rúddal az 5x32kg-ot (vedd le a súlyt, hogy pont 32kg legyen), meg állva 5x(2x@16)-ot.

Bár valszeg itt is igaz a mondás, hogy abban vagy jó, amit gyakorolsz...

T. Péter írta...

Nekem ellentétes tapasztalataim vannak: 2x@32kg-val csak nagyon recsegve-ropogva megy ki 1 ismétlés, 60 kg-ba rúddal viszont tudok nyomni 5-t, 65 kg-ba 2-3-t. Pedig a két gyakorlatfajtát nagyjából egyforma mennyiségben építem be az edzéseimbe.
Meglátásom szerint sokkal többet elvisz a 2 golyó stabilizálása mint a rúdé.

Zsolti írta...

Hajrá Sanyi!

Bele se merek gondolni, mi lesz, ha 60 éves leszel! A viszonyításokkal magam is bajban vagyok. Nem teljesen értem, lehet az a tuti, hogy abban vagy jó, amit gyakorolsz. A bellezés előtt, még gyúrós koromban simán belenyomtam 8-akat a 2 40-es dumbbellbe. Akkor 85 körül volt a rudas mellről nyomás maxom (1-2 ism). Utána már bellesen a 44-esbe 3-4-eket nyomogattam, de a róddal maradt a 85 kg, igaz ritkán gyakoroltam. Próbaképpen rámentem a dumbbellekre megint, hogy aztán én majd széttépem a dupla 50-est, és a két 40-esbe ekkor csak 3-at tudtam nyomni. Ki érti ezt? Emellett pedig a kézállásból nyomásomban 14 volt a rekord. Ez nagyon komolyan foglalkoztat. Én nem tudok ebben értelmes szabályszerűséget felfedezni, szóljatok, ha juttok valamire!

Sanyi, elég Mahleres a dupla rack-ed, lejjebb tudod ereszteni?

Látom haladsz a fegyenccel, ám eddig még nem méltattad. Mellizom ügyban mi a helyzet. Úgy látom, inkább a lábazás tetszik. :) Örülök. Gratulálok a 40-es szakításokhoz, brutális vagy! A 2 kilós hízás az az ősznek köszönhető, vagy izmosodsz?

Üdvözlettel,

- Zsolti

Sanyi, a tesztgyerek írta...

Péter: na ez jó példa, mert akkor Te mindkettőt végzed.
Kb. én is így gondolom, hogy a két golyót külön-külön stabilizálni nehezebb valamivel, mint a rudat. Annál is inkább, mert a rúd elmossa a két kar közti esetlegesen meglévő erőkülönbséget, míg a golyók nem kegyelmeznek a gyengébbik karnak. Azaz mindenképp van egy minimális különbség a golyók javára. Ha meg valaki abszolute de nem nyom golyóval, csak rúddal, na ott igen jelentős eltérés alakulhat ki, míg csak golyós nyomással edzve kicsi a különbség, de van.

Most már én is felmérem a különbséget: már hétvégén kipróbálom, hogy milyen szűz kézzel nyomni (majd egy éve nem nyomtam állva rúddal) illetve 6-8 edzésalkalommal bíró miniprogram végén ismét nyomok majd egy rudas maxot, ami azért már jobban tükrözi, hogy egy kis gyakorlás (azért a rudas nyomáshoz is be lehet erősödni) mit hoz.

Zsolt:
A kézisúlyzós nyomásokat szerintem NE hasonlítsd se a rudas, pláne ne a golyós nyomásokhoz. Már maga a felvétel is nagyon munkás két bell esetén. A megjegyzésedből nem látszik világosan, hogy nyomtál-e valaha (a blogodban említett két @24-esen kívül) két nagy bellel MP-t vagy C&P-t?
NAGGGGYON más a gyerek fekvése...

A kézisúlyzók esetén a nyomásnál az induló pozícióban a tenyerek már jóval a váll felett vannak, ráadásul nagy súlyzók esetén a tenyér a fej felé néz (hiszen csak így fér el a kézisúlyzó két vége, egyébként benne lenne a fejben....)
Azaz a mozgástartomány jóval kisebb, ráadásul már eleve a vállizmok felett vannak a súlyzók, nyomásra kész állapotban, azaz nagyobb erő kifejtése lehetséges.
Másrészt általában ülve történik a kézisúlyzós nyomás, a hát nekitámasztva az ülőpad háttámlájának. Ez bizony nagy segítség, hiszen így a mellizmok erejét is jócskán bele lehet csempészni. Alig életszerű, hogy egy teremben ÁLLVA nyomjanak két +45kg-os kézisúlyzóval. Én majd 18 év gyúrás alatt SOSEM láttam. Ez minden esetben háttámlával ellátott ülésben történik. Jómagam is így végeztem.

A rúd esetén mell elől indítod a mozdulatot, ugyanúgy, mint a golyók esetén. Egy szó, mint száz, a kézisúlyzók esetén nagyobb súlyokkal lehet nyomni, mint rúddal vagy golyóval. Azaz nem lehet és nem érdemes hasonlítani a rúdhoz, golyókhoz.
Inkább a rúd-dupla golyó viszonylat az érdekes. Ha a könyököd megjavul, lehet beszerezni egy nagyobb bell párt. Nektek a Spartan is jó lehet, ami olcsó, mert nem nagyon van ballisztika azon a vidéken :-)

De a rúd-golyó viszonylatot azt meg most már én is letesztelem. Szűzen is és rágyúrva is - kokszmentesen :-) persze.

Bizony az ősz rajtam is meglátszik, pontosabban a hasizmokat lassan befedi a tél... :-)

Bajzáth Attila írta...

Abban egyetértek, hogy kettlebellnél nagyobb stabilizációra van szükség. Nem egyszer láttam, hogy a bell megcsavarta a kart. A legemlékezetesebbet RKC II nél láttam. A súly megcsavarta a kolléga kezét és a másik váll mellett esett le. Nem sérült meg, szerencséje volt. Valamint a bellnél tényleg jobban előjön a kettő kar közötti különbség. Rúdnál ezt szinte észre se veszem.

Zsolti írta...

Sanyi,

hát pont ez a furcsa, hogy 2db 40-es dumbbellel ugyanannyit tudtam nyomni, mint a 44-es bellel. A többi megállapításoddal egyetértek, különös tekintettel az aszimmetriákra.

Igen, a ballisztika. Talán lesz az is. Vagy egy másik 32-es kellene, vagy egy nagyobb golyó. Az utóbbit pártolom. Eddig csak 2 32-essel nyomtam, valóban kicsit más. :)

Üdvözöl,

- Zsolti

Sanyi, a tesztgyerek írta...

Attila:
Az RKC II-es aspiráns (mert gondlom a tesztnyomás során történt a baleset) nemigen volt tisztában az erejével és a saját korlátaival, ha egy ilyen csavarás megtörténhetett vele...

Bizony, a rúd szépen kiegyenlít, a golyóknak nem lehet hazudni.

Zsolt:
A ballisztika rész nélküli golyózás olyan, mint a paprikás csirke paprika nélkül. Tápláló, de íztelen!

Ricsi írta...

Szerintem is nehezebb a dupla bell nyomása. Sokkal kevesebb gyakorlással nagyjából ugyanott vagyok a rúddal is, mint a bellekkel.

Sanyi, a tesztgyerek írta...

Na, akkor inkább a belles tábor vezet a rudas táborral szemben. Le fogom tesztelni.